© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges
Tornar a inici de pàgina
Museu Romàntic Can Llopis
endavant
enrrere
Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.
Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.
La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.
El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.
#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.
Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.
Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.
Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura
Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.
Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.
N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.
https://visitmuseum.gencat.cat/ca/museu-romantic-can-llopis
Intimitat i vida social en el romanticisme. El romanticisme va representar l’apoteosi de l’individu en tots el camps de l’activitat humana. També en el de l’arquitectura i la decoració d’interiors. Els homes i les dones volien fer palesa la seva personalitat, el seu gust. A través d’objectes i mobles de diferents procedències i estils, reunits harmònicament, l’habitatge mostra com eren, o com volien ser, les persones que hi vivien. En una casa romàntica, cada racó amaga un secret, cada objecte guarda el record d’un instant de vida. A partir d’aquests rastres podem reconstruir i comprendre el passat.
El Museu Romàntic Can Llopis. Aquesta casa del segle XIX, perfectament conservada, permet que ens acostem a les formes de vida d’una família de propietaris catalans que va viure la seva esplendor durant els anys del romanticisme. Va ser construïda al final del segle XVIII, en estil neoclàssic, de formes sòbries i elegants, amb molt poca ornamentació. Fidel a la tradició mediterrània, la casa conserva el pati central per on s’enfila l’escala principal que puja a la planta noble. La decoració de l’interior reflecteix l’evolució del gust des de l’època de la construcció de l’edifici, fortament influït pels estils aristocràtics, fins al triomf de les noves formes del romanticisme burgès.
El progrés tècnic. A la casa es poden veure alguns avenços tècnics del segle XIX: un carruatge amb capacitat per a catorze persones i diversos velocípedes (un dels quals és força sofisticat, amb llantes de goma i pedals). A través de les diverses sales, es pot resseguir també l’evolució de la il·luminació, des dels candelers i les aranyes amb espelmes de cera fins a l’enllumenat de gas.
Els Llopis. D’origen mariner, la família Llopis va entroncar a mitjan segle XVIII amb una família de propietaris rurals: els Falç. Els Llopis es van dedicar a les propietats familiars i al conreu de les vinyes. Al celler de la casa s’elaborava la Malvasia Llopis, que es va exportar a diversos països d’Amèrica. El darrer membre de la nissaga, Manuel Llopis i de Casades, va cedir la casa pairal a la Generalitat de Catalunya el 1935.
El Museu Romàntic es va inaugurar el 1949. Ha estat ampliat successivament amb una sèrie de diorames, que il·lustren diferents episodis de la vida al segle passat i de les tradicions populars catalanes, i amb la col·lecció de nines de l’artista Lola Anglada, que reuneix més de quatre-centes peces de diferents països, moltes de les quals són del període romàntic.
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges