Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
patena, estoig, calze
Datació
segona meitat segle XVIII
Materials i tècniques
plata / daurat, emmotllat, cisellat, a la cera perduda (per al calze)
metall / daurat (per a la patena)
teixit de moaré / pintat a mà, encolat (per a la tapa)
cordó (de seda. Per a la tapa)
pell / clavat, encolat (amb tatxes de llautó. Per a l'estoig)
ferro (per a la tanca, el pany i la clau de l'estoig)
teixit / estampat (a l'interior de l'estoig)
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 769
calze i patena: aquest exemplar d'objecte destinat al culte litúrgic consta de tres parts -copa, tija i base-, unides entre si pel procediment de la rosca. La copa, pròpiament dita, presenta la superfície llisa i la vora superior una mica oberta. S'inserta en un casquet o sobrecopa que fa de base. Aquest, com la resta del conjunt, està profusament decorat amb els motius executats en relleu bastant accentuat, i mostra representacions iconogràfiques al·lusives a la Passió de Jesucritst - els daus, el flagel i els estris per clavar-lo a la creu- allotjades en pentàgons que s'alternen amb elements de rocalla. A la tija cal diferenciar-hi dues parts. A la primera, sota la copa, trobem tres angelets que al·legòricament la sostenen entremig d'ornaments de caire vegetal. En segon lloc, cal destacar les motllures, que recorden escuts, envoltades per elements similars a les petxines i a la decoració de caire vegetal, a l'interior de les quals trobem motius iconogràfics al·lusius a la passió i al martiri de Crist com l'escala, les puntes,... La base del calze és octogonal. En el repertori passional, com la creu del calvari, s'hi disposen en medallons envoltats per cartel·les i en formes geomètriques irregulars que segueixen, més o menys, un esquema triangular. Sota la base trobem l'anyell diví envoltat de raigs; dibuix fet per incisió. La patena és de metall polit. L'estoig és de pell folrat, per la part interior, amb un teixit vermell estampat amb motius decoratius florals. La decoració exterior està realitzada a base d'agrupacions irregulars de tatxes de llautó. El calze decorat amb els símbols de la passió entre rocalles rococó. L'estoig de pell per l'interior està folrat amb un cotó estampat, és a dir, una indiana.