Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
vitrina
Datació
1850 - 1890
Materials i tècniques
fusta / motllurat, talla calada, tornejat (com a fusta principal)
vidre (per a les frontisses, la tanca de la barra lleva, els panys i els tancadors)
cervesa (imitació de fusta amb la tècnica de la cervesa)
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 764
vitrina formada per dos cossos superposats. El superior molt alt, amb tres fulles de porta. Cada una amb tres vidres subjectats per llistons. La porta de la dreta de doble amplada es plega i permet obrir les dues fulles a la vegada. Es remata per una cornisa amb gola i es corona amb una talla calada de fulles d’acant. El cos inferior, més sobresortit, consta igualment de tres fulles de porta en fusta amb el mateix sistema d’obertura que les de dalt. Descansa sobre sòcol motllurat i petites potes de ceba. El decoren tant als costats de tot el moble com a les portes de fusta, diferents motllures, unes aplicades i altres no, que enquadren i embelleixen els bastiments. Tot el moble lluu un acabat fet segons la tècnica de la imitació de fusta amb pintura a la cervesa en un fons ocre on destaquen les motllures, la talla del coronament i les potes en color més enfosquit. L’interior pintat en un color blanc trencat gris-blavós. ESTUDI: moble que, fruit de l'ús de tècniques econòmiques, aconsegueix un bon resultat visual. Vol imitar una fusta més bona que la que en realitat és. La capa de color ocre està pintada a l’oli, amb oli de llinosa més pigments de color. És una capa de color senzilla, però ben donada. Per fer aquest tipus d’acabat, primer es tapaven totes les juntes del moble amb massilla, una vegada sec, es fregava tot amb pedra de tosca i damunt s’aplicaven dues capes d’un mateix color. Un cop seques les capes, es pintava tot el moble amb la barreja feta de cervesa i pigments i, amb un pinzell anomenant unidor, ample i llarg de pèl, es feia la imitació de fusta. S’acabava amb una capa de vernís. Per augmentar el grau d’adhesivitat de la cervesa s’hi acostumava a afegir un mica de sucre. En futures restauracions la pàtina no s’ha de tocar, s’ha de saber respectar. La forma del moble i la talla vegetal que corona la peça segueix les modes del nord d’Europa. La cornisa a gola es repeteix en el moble isabelí català, però més comú és a França o Dinamarca.