Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
ventall
Datació
circa 1900
Materials i tècniques
teixit de moaré / encolat, pintat a mà
teixit de setí / encolat, pintat a mà
fusta / vogit, tallat en baix relleu, pintat
metall / llavorat (per a l'anella)
Lloc d'execució
Espanya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 708
ventall format per dues barnilles mestres i vuit barnilles vogides en forma de balustre de fusta, molt separades entre si i decorades amb una petita flor incisa i daurada al centre de cadascuna. Les guardes són de fusta tallada al llarg i pintades amb flors a l’extrem superior. El país format per dues bandes de roba unides a topar i pintades amb ocellets i papallones amb flors liles. El revers és llis. L’anella daurada simula un cordó. ESTUDI: l’origen del ventall es perd a l’antiguitat. Des de l’Orient aquest estri de luxe es va estendre a través de les rutes comercials A part dels objectius pràctics, com refrescar-se o espantar les mosques, el ventall esdevé en alguns pobles un objecte més complex, fou utilitzat com a signe de poder, com a mitjà per expressar una ordre, o com a tècnica de comunicació. Quan les Illes Filipines passaren a domini espanyol l’any 1571, es va establir relacions amb la Xina i aquelles rutes van introduir els primers ventalls plegables a Europa. A partir del segle XVII es comencen a construir ventalls amb muntura i país que permeten tractar la decoració com una veritable pintura. De tots els pobles d’Europa on més es va usar el ventall va ser a Espanya. Com a la Xina i al Japó, a Espanya hi havia un ventall per a cada ocasió. El centre productor de ventalls a Espanya ha estat València amb indústries importants dedicades a la fabricació d’aquest instrument.