Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
aparador
Datació
tercer quart segle XX
Materials i tècniques
pi (per a l'estructura)
fusta (per a les frontisses i el pany)
vogit, motllurat, tornejat, pintat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 63
estructura de dos cossos pintats en verd clar i bandes de verd ampolla. L’inferior en forma d’armari amb dues portes que amaguen un prestatge per sobre del qual s’ubiquen dos calaixos a mateixa alçada. Els calaixos i les portes obren per tiradors de pom tornejats. Les potes en mènsula unides per faldó mixtilini. El tauler amb cantell motllurar en cadet. Per sobre d’aquest s’alça un cos amb muntants en cantell davanter vogit i dos prestatges que es coronen per travesser vogit i cornisa motllurada en cabet. Els prestatges es decoren al cantell amb mig bossell. ESTUDI: moble que segueix la tradició dels moble de cuina, en quant a forma i a pintura. Els aparadors o escudellers són mobles pensats per exposar objectes de cuina o de menjador i a Catalunya deriva del tinell (expositor format per prestatges esglaonats, que es va començar a fer servir a l'època medieval). Els aparadors, com ara els coneixem, es comencen a utilitzar a la fi del segle XVII. Normalment combinen aquesta primera funció d’expositor amb d’altres com ara la de trinxar el menjar o la de guardar objectes. És per això que aquestes tipologies provoquen problemes terminològics i sovint els experts no es posen d’acord sobre com anomenar-los, tot depenent de quina d’aquestes diverses funciones donem prioritat. Sota el nom d'escudeller, Sergi Mas descriu aquest moble de la següent manera: <<És un moble de prestigi, destinat a presentar a l’esguard la vaixella i la coberteria bones, que es beneficia d’una plaça de preferència a la sala comuna. El moble, en la majoria dels casos, és constituït per dues portes, sobremuntat per poselles per a soperes, pitxers i altres elements, i per uns rastallers horitzontals on van penjats plats, safates i coberts>>. Lluu el mateix acabat verdós sobre un encoixinat de guix que duu la cadira amb núm. de reg. 87. En aquest cas l’aparador complementa la seva decoració cromàtica amb punts destacats pintats en un verd més fosc.