Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
llit d'àngel (llit amb dosser), cortines dosser
Datació
1920 - 1945
Materials i tècniques
xicranda (com a fusta principal, massissa i xapa)
seda (per als interiors)
xapat, tornejat, talla en relleu, talla aplicada, ennegrit i tenyit de vermell l'acabat a monyeca
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 577
estructura de dos bancals que encaixen en l’estructura del peu i del capçal i que donen suport a un seguit de posts que sustenten el somier. L’estructura dels peus decorada amb un plafó amb un medalló amb una efígie clàssica envoltada de motllures que dibuixen rectangles. Flanquejat per columnes tornejades sobre peu de ceba i que per la part alta es remata per una copa tornejada. El capçal, més alt amb plafó enriquit per motllures superposades que simulen fris i frontó arquejat, decorat, al centre, amb un coronament amb forma d’escut enriquit amb volutes i elements vegetals. Altres fulles tallades decoren les cartel·les que uneixen el frontó amb el fris. Unes columnes tornejades uneixen el capçal amb els bancals del llit i es prolonguen fins arribar als peus amb forma de ceba. A la part alta del fris neixen dues columnes esveltes que donen suport a la galeria del dosser. Aquest neix a la paret i sobresurt fins la meitat de la profunditat del llit. De línia rectangular, motllurada al centre del frontis, lleugerament arquejat i coronat per un altre escut tallat d’igual forma que el capçal . Del dosser pengen unes cortinetes de fil decorades amb brodat calat i puntes que se subjecten a les columnes per cordons, borles i flocadures de passamaneria en seda blava i mitges caigudes en forma de paperina fetes amb teixit de setí de seda blau rematades per un galó amb borles i flocadures de passamaneria. Totes les parts visibles de fusta de xicranda estan acabades a monyeca amb un tint vermellós que contrastada amb els elements pintats de negre. ESTUDI: el llit d’àngel és una de les varietats de llit amb dosser. Aquesta denominació fa referència al dosser que és d'igual llargada que el llit, però sortida molt inferior. Encara que existien uns models primitius d’aquesta forma a l’època medieval i renaixentista, és en el barroc quan aquest model de dosser va començar a desenvolupar-se. Al ser menys aparatós que el llit a la duquessa (de llargària igual al llit) va permetre que es desenvolupés durant el segle XVIII i XIX, amb molts exemplars en els diferents estils. Encara que l’estètica segueix sent la dels mobles historicistes, la factura i construcció revelen una producció del segle XX, possiblement de la dècada de 1920. Està construït amb fusta bona de xicranda i la talla és de bona factura. El matalàs articulat i els bancals confirmen la datació. El llit és del segle XX, però la passamaneria del dosser podria ser de la segona meitat del segle XIX. Podria ser que hi hagués hagut un altre llit anterior decorat també en tons blaus que aniria a joc amb el cadiratge de l'avantcambra. El segle XX es va canviar el llit, però es van aprofitar alguns elements de roba blava. Potser va ser en aquest moment que es va retapissar el cadiratge, es va posar el mirall i altres mobles del dormitori.