Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
tovalloler
Datació
1860 - 1880
Materials i tècniques
fusta / tornejat, ennegrit
Lloc d'execució
Gran Bretanya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 565
estructura de quatre peus units de dos en dos. En el seu centre estructural s’emmetxa una llarga xambrana que les uneix a dos muntants que a mitja alçada es tornen a unir per travessers cilíndrics. A pocs centímetres dels travessers superiors s’emmetxen uns petits travessers perpendiculars que s’uneixen novament per travessers cilíndrics, que són els que donen suport a les tovalloles. ESTUDI: es de bona factura. L'ennegrit és bo. Influància anglesa com a tipologia, Chippendale ja té exemplars d’aquest. Donaven suport als rentamans de l’habitació o alcova. El tovalloler és una tipologia de moble molt antiga, que pot ser autoportant o fixat a la paret. Aquest segon sistema és el més comú per exemple a l’època medieval i encara el podem trobar en sagristies d’esglésies junt al rentamans. El model que aquí estudiem va néixer al Regne Unit. En realitat en aquest país es van desenvolupar diferents models autoportants durant el segle XVIII. Thomas Chippendale ens en presenta diversos en el seu famós Directory. En el segle XIX amb el creixement burgès aquesta tipologia de moble encara agafa més difusió i empreses de mobiliari presenten diversos models, sempre lleugers i pràctics per tal de poder apropar les tovalloles als focus de calor i poder-los retornar al seu lloc, junt al rentamans. Només la implantació del lavabo tal com l’entenem ara i la calefacció centralitzada va minvar l’ús d’aquests exemplars mòbils. Creiem que aquest exemplar podria ser anglès, encara que empreses espanyoles van imitar aquells models amb poques variacions, la qual cosa dificulta precisar la seva procedència.