Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
calaixera
Datació
1865 - 1880
Materials i tècniques
caoba (com a fusta principal en regruix i massís)
nacre (sense identificar. A les potes)
vogit, talla en relleu aplicada, talla incisa les unglades, motllura incisa la ditada, motllurat el marbre, tornejat a les potes, vogit l'os
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 547
calaixera amb tauler de marbre blanc amb cantell motllurat que contrasta amb l’acabat negre del moble i amb cinc calaixos sobreposats, els tres centrals d’igual alçada i decoració. El superior, més estret, fa a la vegada de fris i l’inferior vogit fa a la vegada de sòcol. El frontis de cada calaix s’emmarca amb una motllura de mitjacanya o ditada que el centra i l’envolta en forma de medalló i que en els quatre calaixos superiors acull els ulls dels panys en os. Unes primes incisions els flanquegen amb volutes i elements vegetals sota un esquema simètric. Els muntants davanters, arrodonits a l’alçada del calaix superior i inferior, es decoren amb fines incisions vegetals que s’uneixen per un enfilall de talles evocadores de fulles que centren un caboixó i que acaben amb potes tornejades. ESTUDI: consultar l’estudi de la calaixera de la cambra alegre (núm. de reg. 483). Aquest exemplar representa just el model cronològicament posterior. Encara dominat per les ditades, aquestes, però, ja es barregen amb decoracions d’incisions més primes o unglades. Les decoracions que decoren els cantells, així com el perfil del sòcol, indiquen que encara no s’han assimilat del tot les línies rectes que dominen el moble de finals de segle XIX. Aquest fet ens permet pensar en una datació propera a 1770. A més de l’habitual contrast del negre de l’acabat amb el blanc del marbre, en aquest cas s’ha afegit el blanc dels bocaclaus, cosa poc comú que li dóna qualitat i bellesa.