Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
entredós, mirall de paret
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
cedre / xapat, talla aplicada, talla incisa, tornejat, motllurat (i altres xapes tenyides sense identificar)
pi (per als interiors xapats)
marbre
llautó (per als tiradors i els escuts dels panys)
metall / emmotllat (per al pany)
vidre (amb solució metàl·lica per al mirall)
pa d'or / daurat (i pintura amb or per al daurat)
ennegrit (l'acabat)
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 538
dos cossos, mirall i armari baix. L’armari de planta trapezoïdal que descansa sobre un sòcol lleugerament sobresortit amb quatre potes de ceba. El frontis estructurat en dos calaixos, amb el pany al monjo que els separa, sobre una porta amb dos ventalls. Els quatre angles decorats amb baguets aplicades a l’alçada dels calaixos i columnes exemptes a la de l’armari. Els calaixos amb decoració incisa de flors que emmarca un tirador en forma d’anella. Les portes de l’armari decorades amb una cartel·la rectangular amb els cantells ressaltats, que emmarquen una baguet envoltada de fulles de palmeta. El tauler de marbre gris amb el cantell motllurat. El mirall amb el marc rectangular. Els cantells amb puntes de diamant en relleu i els muntants amb mènsules decorades amb fulles d’acant sobre tres estries acabades en punta de fletxa. Decoració que es repeteix en els travessers. Es remata amb un coronament tallat amb palmeta central envoltada per fulles d’acant i roleus, entre dues copes. El sòcol motllurat descansa sobre el cos de l’armari. Tot el conjunt decorat amb un acabat ennegrit que contrasta amb els elements en or. ESTUDI: fa conjunt amb el cadiratge. L’entredós és un moble característic dels salons francesos del segle XIX, que neix com a derivació de l’armari baix del segle anterior. És un contenidor que ocupa un lloc privilegiat als salons i que a França es coneix habitualment sota d’apel·latiu de meuble d’appui. És un armari baix, més decoratiu que funcional i que en ocasions s’acompanyava d’un mirall de paret. Aquest entredós d’estil neorenaixement és una peça de bona qualitat dintre del mobiliari alfonsí català. Encara que està construït en pi, està xapat per dintre i també per fora per aconseguir un bon aspecte. La xapa exterior es col·loca per aconseguir una textura llisa del negre, que doni aspecte de laca. El saló del segle XIX ja es configura amb diferents mobles a joc, més enllà dels seients. Aquest saló és un bon exemple d’aquesta manera de fer que dóna unitat a la decoració. Les empreses oferien així diversos mobles; el client escollia aquells que li interessaven.