Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
cortina
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
teixit (teixit de cotó i seda amb tira de borles de passamaneria)
llavorat, passamaneria (teixit llavorat en teler jacquard mecànic)
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 533.1
cortina composta per dues caigudes rectangulars que arriben al terra, dos mitgers agafats a la galeria i dues petites caigudes laterals que flanquegen i complementen i s'agafen a la galeria. El teixit està estampat amb una tonalitat força uniforme; sobre un fons d'un color salmó s'ha brodat motius vegetals, flors, de color verd caqui, grogós, etc. perfilats amb marró fort, per tal que destaquin del fons. A la vora interior i el costat inferior s'hi ha cosit borles amb serrell que alternen els colors marró fosc, beix i verd caqui. La part del darrere, la qual dóna a la finestra, ha estat folrada amb una tela d'un color verdós. ESTUDI: el jacquard és un tipus de teixit fet en teler jacquar o mecanitzat, que permet fer dibuixos complexos, ja que les combinacions són múltiples. Es va inventar el 1804, després de diversos intents previs. Al final el sr. Jacquard, del qual pren el nom, va aconseguir el sistema de grups de bagues que recullen fils d’ordit en un sistema binari: forat o no forat, per passar o no l’agulla. Funciona amb cartonatges, on cada cartó fa de guia a un color diferent en una passada. Durant el segle XIX moltes empreses tèxtils van treballar amb aquest tipus de teler. Entre elles l’empresa Mitjans i Paré a Catalunya, Garín e Hiijos a València, que a final de segle oferien mostraris amb robes molt similars a la d’aquest saló. Els motius florals entre blondes que decoren el teixit s’inspiren en les robes d’època Lluís XV, que vol evocar.