Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
consola
Datació
1870 - 1885
Materials i tècniques
fusta (caoba i cedre com a fustes principals)
pi (per als interiors)
marbre
vogit, tallat en relleu, talla incisa, puntejat, motllurat (puntejat o cisellat)
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 523
consola de planta trapezoïdal i perfil sinuós. El tauler de marbre blanc amb tres cares en cantell motllurat sobre una cintura que ressegueix el mateix perfil sinuós amb calaix al frontis. Aquest es decora amb motllures de mitjacanya que emmarquen primes incisions, és a dir, unglades en forma de branques i que flanquegen un medalló central tallat amb flors. El cantell inferior vogit amb volutes i una campaneta central. Les potes de perfil sinuós. En el genoll, volutes puntejades o cisellades i fulles d’acant tallades. Peus amb voluta sobre tac. Les potes de darrere només treballades a mitja cara per recolzar-se a la paret. S’uneixen amb quatre xambranes tallades en volutes que es recullen al centre en una talla en forma d’escut amb roseta central coronada per fulles d’acant. ESTUDI: consola de bona qualitat. El moviment del frontis encara mostra el gust per evocar el rococó que va dominar en la producció de mobles europea de mitjans de segle XIX. De totes formes la flor de piques i les unglades ens permeten establir una datació de cap a la dècada de 1870. El ric treball de talla és obra d’un bon artesà. Barreja amb gran destresa, gust i elegància, la tècnica aplicada en relleu i l’incisa. A cop de gúbia, dibuixa uns delicats motius que enriqueix amb la solució decorativa de la doble ditada i a cop de cisell omple i destaca els fons dels elements tallats, com ara, dels genolls de les potes. Tot el conjunt sap combinar en un just equilibri les parts brillants, on es mostra l’acabat llustrós, amb punts de talla en mat, sense llustrar, que fan que s’accentuï en gran mesura la voluntat volumètrica de l’efecte de la talla. L’acabat d’aquesta peça mostra gran paral·lelisme amb la tradició dels acabats d’orfebreria o dels bons daurats en or fi, igualment incideix en el joc dels contrasts entre les parts brunyides, les mat i les cisellades.