Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
rentamans
Datació
1880 - 1890
Materials i tècniques
fusta / ennegrit (possiblement cedre, com a fusta principal, en massís, regruix i xapa)
vidre (per als interiors)
metall / emmotllat (per a la pica)
platejat (per al mirall)
platejat (per al mirall)
emmotllat (per als tiradors, l'escut del pany, els candelers, les papallones o femelles de subjecció i el tap de la pica)
motllurat
xapat, tallat, tornejat, motllurat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 489
rentamans compost per un cos inferior paral·lelepípede en forma d’armari sobre potes tornejades i un de superior amb un mirall basculant. El cos inferior amb tauler de marbre, decorat amb una mitjacanya incisa que emmarca i recorre la superfície del tauler que recull la pica rodona al centre i s’envolta, en tres de les cares, per plaques de marbre. La placa frontal inclou un forat on anava l’aixeta que recollia l’aigua d’un dipòsit col•locat darrere seu, tancat amb un prestatge per un altre marbre. El cantell davanter motllurat. El frontis del moble estructurat per dos calaixos a la cintura que flanquegen una part fixa que amaga la pica i que corren per sobre d’un armari amb dues portes amb l’interior compartimentat i l’exterior flanquejat per unes columnes tornejades que descansen sobre un alt sòcol. Sobre el prestatge de marbre s’alcen dues columnes tornejades que acullen un aplic candeler de metall, amb plat de vidre i espelma, i que donen suport al mirall a partir d’unes papallones que li permeten la basculació. Mirall rectangular amb el marc amb puntes de diamant als quatre angles i el coronament amb arc de mig punt amb l’interior amb incisions radials. Les portes es decoren amb puntes de diamant envoltades per roleus. La cintura amb els tres elements decorats per frisos acanalats. ESTUDI: les columnes que sustenten el mirall mitjançant les femelles o papallones no són les originals. Encara que possiblement de la mateixa època, aquestes són més baixes que les que duia en origen i queden desproporcionades vers el mirall. Els candelers aplicats segurament són els originals, però evidentment els forats no coincideixen; se subjectaven a alguna altre base de proporcions més adients al conjunt. Els tiradors tampoc semblen els originals, per les formes que adopten les bases i les anelles, semblen posteriors. La placa superior de marbre que obria al dipòsit interior i a la vegada fa de prestatge, es mostra de factura i qualitat totalment diferent a les altres peces que la voltegen A més, li falta el delicat acabat motllurat amb el qual els marbristes enriquien aquests tipus de marbres blancs que tant contrastaven amb les fustes fosques com la caoba o, com en aquest cas, amb el negre. L’aixeta de metall per on sortia l’aigua s’ha perdut, el seu forat ara mostra un tap.