Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
mirall de paret
Datació
1870 - 1890
Materials i tècniques
fusta / ennegrit (sense indentificar. Com a fusta principal, en regruix i xapa)
vidre / platejat (per al mirall)
platejat (per al mirall)
xapat, tallat, talla calada, motllurat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 488
mirall rectangular amb cantells superiors roms. El marc amb regruix acabat ennegrit està decorat per mitjacanyes que ressegueixen el contorn interior i exterior, deixant el carrer d’entremig decorat amb fines incisions, unglades, amb motius vegetals. Es culmina amb coronament de talla ennegrida que representa una flor de piques flanquejada per fulles. ESTUDI: les mides grans d’aquest mirall són conseqüència dels avanços en la tècnica per aconseguir aquesta superfície reflectant. Si bé des de l’època medieval els miralls s’obtenien amb l’ús de mercuri com adherent del vidre a la planxa de metall, primer amb vidre bufat i a partir de finals del segle XVII amb vidre colat, no és fins el 1835 que l’alemany Justus von Liebig va inventar un mètode per aconseguir el platejat industrial, que abaratia enormement els costos i era molt menys perillós. Aquesta invenció va permetre la democratització del mirall i va fer que les mides grans no fossin exclusives d’uns pocs. L’invent va millorar encara més a partir de 1860 quan Wanne creà un sistema d’escalfament que funcionava amb gas, la qual cosa permetia temperatures molt altes, constants i fàcilment controlables. Estèticament, el marc s’inscriu totalment dintre de l’estil que anomenem alfonsí, que domina l’art i les decoracions de l’últim quart del segle XIX, en ocasions combinat amb el protomodernisme. La geometrització de la natura, com ara la flor de piques al coronament del mirall, són elements repetits en les obres d’aquest estil. Igualment les fines incisions que decoren el marc són pròpies de l’estil i el diferencien de les amples ditades de la producció artística de només uns anys abans.