Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
cortina
Datació
mitjan segle XX
Materials i tècniques
tela / teixit, confecció (per a la roba)
teixit, confecció (per a la roba)
brodat a mà a Cornelly (per al brodat)
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 484
teixit de roba rectangular amb què es cobreix l'obertura, porta, que separa la cambra de l'alcova. Així doncs, es tracta de dos trossos de teixit rectangulars amb una vora ampla i amb el perfil ondulat. El tipus de teixit de la vora i la part inferior són diferents; el primer és més transparent que el segon. Mentre que a la part interior s'hi ha brodat flors mitjanes amb tija que voleien; a la vora els motius vegetals, grans flors, són més exuberants i estan més atapeïdes. ESTUDI: la cortina està confeccionada amb roba de mussolina i tul de cotó bordada a mà en Cornelly. La mussolina és una tela fina, transparent i poc espessa que ja apareix a Europa el segle XIII, procedent de Mosul (Iraq) i l’Índia, primer en seda i més tard en cotó, però que no s’aconsegueix confeccionar a Europa fins molts segles més tard. Els vestits vaporosos i lleugers que va posar de moda Maria Antonieta i que van continuar amb l’estil Imperi es confeccionaven amb aquesta roba. A partir de llavors es difon el seu ús en cotó i s’utilitza sovint per fer cortines. La roba de tul, un teixit transparent i fi, de malles poligonals, teixit en seda o cotó, igualment d’antic, s’utilitza per a la confecció de cortines. El brodat a mà a Cornelly és un tipus de tècnica decorativa aplicada en realç que consisteix en brodar a mà una cadeneta sobre una tela, en aquest cas sobre mussolina i sobre mussolina aplicada al tul de cotó.