Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
calaixera
Datació
1840 - 1860
Materials i tècniques
fusta (com a fusta principal)
roure (caoba massissa per a les talles)
marqueteria de serra, marqueteria de filet embotit, tallat, motllurat, tornejat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 46
estructura de cinc calaixos superposats amb xamfrans davanters arrodonits, tauler de regruix de caoba amb cantell motllurat, sobre potes davanteres tornejades. El calaix superior fa a la vegada de fris i l'inferior de sòcol. Tots dos en perfil de ballesta. El superior decorat amb un rombe d’arrel al centre i amb marqueteria que representa flors i fulles que flanquegen una estrella de vuit puntes. L’inferior decorat amb filet que dibuixa tres rombes. Els calaixos centrals, d'igual mida i forma, uneixen el frontis al deixar els travessers a l’interior. El frontis dibuixa una banda ovalada que emmarca un medalló amb marqueteria simètrica de roleus i fulles. Els quatre angles exteriors es decoren igualment en marqueteria amb un gerro, flors i fulles. Els cantells a l’alçada del calaix superior i inferior decorats amb filet amb un rombe emmarcat en rectangle. A l’alçada dels tres calaixos centrals una llarga fulla d’acant i a la part alta un capitell vegetal sobre una voluta. ESTUDI: l’estructura de la calaixera isabelina catalana es comença a establir en el període anterior a inicis del segle XIX: cinc fileres de calaixos, els tres centrals amb el mateix tractament, el superior concebut com un fris i l’inferior com un sòcol. Aquesta estructura alta es repeteix pràcticament invariable fins a final de segle. El que canvia al llarg de les dècades és la forma de decorar l’exterior i les formes del cos. En aquest cas, es presenten elements molt habituals a les calaixeres isabelines, com ara les potes tornejades, els cantells davanters amb talles vegetals i, principalment, la decoració a base de treball de marqueteria clara sobre fons fosc. Els motius, a base de roleus, fulles i flors, responen al gust romàntic que omple gran part del mobiliari del moment. La fusta de caoba sol cobrir bona part d’aquests mobles. Arriba de les colònies i ofereix un bon aspecte general a unes peces on l’esquelet intern és en pi o arbre de ribera. En aquest cas, el fet que les talles dels angles siguin en fusta natural, així com la forma de disposar la marqueteria, molt rígida, referma en una datació de la segona meitat de segle. D’origen no portava tiradors, ja que es volia fer lluir la xapa i les marqueteries sense obstacles, però és comú que a calaixeres d’aquesta època se li hagin afegit tiradors en una època més tardana, ja que l’obertura amb la clau fa malbé la xapa.