Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
canapè
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
fusta / talla en baix i alt relleu, talla incisa, tornejat, motllurat (com a fusta principal)
entapissat, passamanat (roba de cotó i llana, molles, crin, cingles, folre i passamaneria per a l'entapissat)
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 443.1
canapè de tres places amb seient, respatller i braços entapissats. Davant, quatre potes tornejades unides per cintura vista a faldons vogits en forma vegetal. Al darrere, dues potes en secció quadrada i en sable es prolonguen per configurar els muntants del respatller. El travesser inferior del respatller calat amb petits balustres tornejats. El travesser superior s’obre al centre en forma d’arc de mig punt, decorant l’interior en baix relleu amb una flor envoltada de fulles de disseny simètric sobre un fons repuntejat. Un joc de motllures recorre el cantell superior del travesser que s’enriqueix amb una fulla d’acant recargolada a cadascun dels extrems. Els braços neixen a mitja alçada dels muntants del respatller i moren a l’alçada de les potes davanteres. L’empunyadura tallada en fulles d’acant flanquejades per botó i flor. Entapissat amb molles. Roba de fons salmonada amb motius geomètrics d’influència ètnica i elefants, passamaneria amb galó. Darrere roba llisa, que és el folre de sota. ESTUDI: sobre l’estil i l’època consulteu la fitxa amb núm. de registre 438. La sanefa de balustres que decora el respatller es troba en el moble neorenaixement alemany, però també a les versions angleses d’aquella mateixa època. Artistes d’alt nivell com ara Godwin, van dissenyar mobles que inclouen aquestes balustrades, que de seguida es van estendre com un dels motius de moda a final del segle XIX. El coronament emmetxat als muntants, tant el del canapè com el de les cadires, reuneix sobre la mateixa peça tres tipus de tècniques de talla decorativa, incisa, en baix relleu i en alt relleu. La part de darrere del canapè està entapissada en roba de folre, cosa que indica que es va fer per anar recolzat a la paret i per abaratir el cost de la roba. Pensem que la roba no és la seva.