Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
consola amb mirall
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
fusta (com a fusta principal. En massís i xapa)
vidre (sense identificar. Per als interiors)
llautó (per als interiors)
polit
emmotllat (per als tiradors)
bisellat, platejat (per al mirall)
talla incisa, talla en relleu, tornejat, motllurat, xapat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 438
moble format per una taula amb tauler de marbre, calaix a la cintura amb tiradors de metall d'ansa, que se sustenta pel davant per dos muntants tornejats en fanal subjectats a un prestatge inferior emmetxat a unes potes de ceba. Els muntants del darrere són en forma de pilastra acanalada unides per un plafó xapat enquadrat per motllures aplicades. Sobre la taula i arrambat a la paret s’alça un gran mirall rectangular, emmarcat amb un bastiment i flanquejat per columnes exemptes tornejades que sustenten un entaulament amb fris en sanefa de fulles aplicades, cornisa motllurada i coronament de contorn mixtilini amb incisions de flors amb moviments ondulats entre dues copes tornejades. ESTUDI: a l’últim quart de segle XIX es desenvolupà a Catalunya un moviment artístic que promovia la tornada al Renaixement. Aquesta estètica, que s’ha d’englobar dintre d’un moviment comú a tota Europa, tenia com a punt de mira concret la producció d’Alemanya, i va tenir molts adeptes, tot fugint del domini dels estils francesos, encara inspirats en els “lluïsos”. D’aquesta manera Catalunya troba en Alemanya un model que serveix per als nous dissenys d’arquitectura i també d’interiors. La mirada al Renaixement porta la recuperació de tipologies de moble propis del segle XVI, decoracions amb talles, cuirs i tatxes i formes geomètriques i arquitectòniques. La noguera és la fusta predilecta per a uns mobles, que oferien bona factura, sense estridències i un aspecte poc cridaner i sovint s’acompanyen per taulers de marbre gris, en lloc del de color blanc que s’havia fet servir al llarg del segle. Com que el moviment coincideix amb l’inici de l’interès per l’art floral, ens trobem molts exemplars de mobiliari que mantenen la rigidesa del neorenaixement i, en canvi, inclouen motius de flors, que anuncien el modernisme. Aquest és el cas d’aquesta consola, decorada amb flors protomodernistes al coronament. Encara que no faci exactament conjunt, la consola i el cadiratge de la saleta són del mateix estil.