Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
candeler
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
llautó / emmotllat
vidre / emmotllat
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 330.1
estri que consisteix en un peu dret de secció hexagonal de metall rematat amb una dolla de metall i una de vidre i un plateret. Pel que fa a la decoració, la part inferior del candeler vol recordar una arquitectura gòtica mentre que la part superior juga amb motius vegetals i estries. ESTUDI: el gòtic va retornar com a estil de destacada influència a partir de la dècada de 1820. A.W. Pugin va ser a Londres un dels grans difusors d’aquesta estètica, que la defensava no per qüestions artístiques, sinó sobretot com a camí per regenerar la societat i recuperar els ideals de la societat medieval, tot considerant que l’art té una funció didàctica i l’obligació de ser model per a la societat. Les Cases del Parlament, reconstruïdes per Barry i decorades per ell mateix després de l’incendi de 1834, és una clara posada en pràctica de les seves idees i va ser el model a seguir per a altres edificis. A la resta d’Europa també el gòtic va ser una opció destacada al llarg del segle XIX. Viollet-le-Duc va estudiar aquest estil i també el va posar en pràctica en les reconstruccions dels molts edificis medievals de França. A poc a poc, el gòtic es va convertir en una sortida a l’eclecticisme del romanticisme i va ser considerat per molts l’estil que podia guiar Europa en la reforma artística de la segona meitat de segle XIX. Si el segle XIX difon la moda de decorar cada estança en un estil diferent, com un valor luxós i culte, tot demostrant l'interès per totes les cultures i èpoques, el gòtic era l’estil adient per certes estances severes, com ara el menjador, el despatx i sobre tot per a les capelles i esglésies. No coneixem l’empresa que va elaborar aquests ornaments litúrgics d’estil gòtic, però entre les quals produïen aquest tipus de producte a casa nostra destaca Miret y Assens, fundada el 1890 amb botiga al carrer Claris 56 de Barcelona i que tenia grans tallers de metal·listeria artística i feia làmpades, candelers i aparells de gas i elèctrics, jardineres i orfebreria religiosa. Diferents artistes van publicar il·lustracions amb models d’objectes i mobles neogòtics, amb models propers als objectes litúrgics d’aquesta capella (veure imatges multimèdia).