Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
llàntia, llumenera
Datació
segona meitat segle XIX
Materials i tècniques
llautó / emmotllat
Lloc d'execució
Espanya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 303
llum d’oli de llautó amb base circular i fust balustrat, contenidor de cinc becs al cos central i tapa de forma acampanada, inserit a una llarga tija que li permet graduar l’alçada mitjançant una clau reguladora, que s’ha perdut. La tija es remata amb un agafador de contorn sinuós que permet agafar-lo i penjar-lo. ESTUDI: ja des de la Grècia antiga es van idear llums d’oli amb més d’una metxa o becs amb la finalitat de donar més quantitat de llum, tenint en compte que els llum d’oli donen molt poca intensitat de llum. És també a les civilitzacions antigues que comencen a desenvolupar-se llums d’oli en metall, material que es va fer servir per aquesta finalitat al llarg dels segles i que es va desenvolupar amb intensitat a la cultura islàmica. Els llums d’oli es van idear en materials diversos, com ara el metall o la ceràmica, per tal de contenir oli o greix. La varietat de models és gran, oberts o tancats, amb una o diverses metxes i per penjar, portar, de sobretaula, d’exterior, etc. Aquest llum d’oli, tipus llumenera, disposa de quatre becs per on sortia la flama. Ha perdut els estris auxiliars, com ara la pantalla reflectant, el tap per a apagar la flama i les pinces per agafar el ble. Encara que la producció no és molt antiga, segueix un model que procedeix del món islàmic i es coneix com a tipus florentí. És un model que es va estendre al segle XIX, però es va reeditar durant un llarg període de temps al segle XX. En aquest cas els acabats del metall i la pàtina ens permeten datar-lo al segle XIX.