Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
Ntra. Sra. del Bon Consell
oli sobre tela
Datació
1797
Materials i tècniques
tela / pintura a l'oli
fusta / tallat, daurat (marc: fusta, guix, cola de pells, bol i fulls de pa d'or)
Lloc d'execució
Espanya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 3
una representació de la pintura emmarcada de la Verge del Bon Consell, és a dir, de la Verge i el Nen abraçats i de mig cos. La Verge és portada per uns angelets sobre un fons celestial. Un sol amb núvols i una lluna amb foc flanquegen l’escena. Sota la representació es llegeix en un filacteri N S DEL BUEN CONSEJO. A la part baixa de la pintura la Sagrada Família vestida de peregrins camina sobre les aigües i és rebuda per Santa Clara i dos frares franciscans a l’entrada d’una església que bé podria ser Sant Damià. Marc daurat i tallat, amb sanefa de cintes i entrellaços, protegit per un guardapols amb sanefa de fulles d’aigua. No s'ha pogut observar bé la part del darrere, però creiem que està entelada de nou. Presenta alguna falta repintada. ESTUDI: a la comunitat agustina del poble italià de Genazzano, prop de Roma, es venera la imatge de la Nostra Senyora del Bon Consell, un fresc atribuït a Gentile da Fabriano de la primera meitat de segle XV. La tradició diu que l’obra es venerava fins el segle XVI a Scútari, Albània, i que el 1467 va ser miraculosament transportada per àngels fins a Genazzano, on encara es troba penjada a l’aire. Aquest és el tema escollit a la part alta de la pintura. Al segle XVII es generalitza l’advocació de la Mare del Bon Consell. El culte a aquesta Verge és promogut per la comunitat agustina i es troba a molts temples dels pares agustins. A la part baixa de la pintura veiem una família de peregrins que va a venerar la pintura, com tants altres fidels. Van en direcció a l’església i són rebuts per Petrucia de Nocera, terciària de l’ordre de Sant Agustí que, des de la mort del marit, va ajudar a la restauració de l’edifici que estava molt malmès. Quan ja es quedava sense diners, diu la llegenda, va aparèixer la pintura que va permetre la supervivència del temple. Darrera seu, dos monjos agustins l’acompanyen. Actualment, la santa descansa al temple als peus de la pintura.