Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
Paisatge amb castell
oli sobre tela emmarcat
Autoria
Lluís Rigalt Farriols (autentificat)
Datació
segle XIX
Materials i tècniques
tela / pintura a l'oli
pintura a l'oli
fusta / motllurat, daurat (el marc)
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 298
oli sostingut per un bastigi rectangular enquadrat en un marc motllurat i daurat de fusta. Reprodueix un paratge bucòlic; per un camí que ressegueix el llit d'un riu envoltat transiten dues persones amb un cavall, animal de càrrega. Al fons un castell i les muntanyes. Els colors pàl·lids, pastels, escollits li confereixen un aire més nostàlgic, romàntic. El marc està decorat amb una certa influència Imperi. ESTUDI: Lluís Rigalt i Farriols (Barcelona, 1814 - 1894) és un pintor, decorador i il·lustrador català, màxim exponent del romanticisme i predecessor dels paisatgistes catalans del segle XIX. Fill d’escenògraf, va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Barcelona i després a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, on treballà com a professor des de 1841. Va ser nomenat acadèmic el 1858. Va retratar la ciutat de Barcelona i fonamentalment localitats catalanes i del sud de França com ara: Torelló, Manresa, Montserrat, Esparreguera, Tarragona, Arenys de Mar, Molins de Rei, Gelida, Olot, Camprodon, Martorell, Terrassa, Sant Martí Sarroca, Cervelló, Sabadell, Cornellà, Arbúcies, Hostalric, Perpinyà, Nimes o Marsella, entre altres. Aquesta obra presenta similituds estilístiques amb obres del darrer període de l’artista (1890 – 1880), quan les seves obres mostren paisatges plens de poesia, força i silenci, que suggereixen sentiments més que descriuren realitats. L’Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona conserva 700 dibuixos seus, a part dels olis. També es localitzen pintures seves al MNAC i al Museo del Prado. Seria interessant que aquesta pintura fos estudiada per Victoria Durá Ojea, la màxima coneixedora de l’obra de Rigalt i que treballa com a conservadora del Museu de la Reial Acadèmia de Sant Jordi i és autora de monografies sobre el pintor. A més, a l’estar signada i dedicada pot aportar informació interessant pel coneixement del pintor. La tècnica amb la pintura molt plana de gruix i la temàtica, que combina el paisatge amb les runes, són trets característics de l’obra d’aquest magnífic pintor romàntic català.