Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
cadira
Datació
1850 - 1870
Materials i tècniques
fusta / vogit, motllurat (en massís. Com a fusta principal)
tires vegetals / reixeta (per a la reixeta)
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 272.7
cadira baixa amb seient trenat de reixeta i travesser davanter del seient de contorn sinuós que s’uneix a les potes de davant cabriolades de secció quadrada. Les del darrere, igualment de secció quadrada, pugen per configurar els muntants del respatller. Aquest és calat en forma de globus amb una mitjacanya motllurada que ressegueix tot el perfil, i un travesser central de perfil també sinuós i que es decora amb una altra mitjacanya al cantell inferior. ESTUDI: model molt comú de cadira isabelina en caoba, que es va començar a fer a mitjan de segle, tot seguint els dissenys de globus de les cadires angleses i franceses. Es veuen desiguals en quant als detalls de la forma estructural, la qual cosa ajuda a veure que són de factura manual. Aquests models de cadires isabelines sovint duien els seients trenats en reixeta de jonc, però també es va oferir el mateix model amb seient entapissat. El jonc, material confortable i càlid a l’hora de seure, li conferia un aspecte lleuger a la vegada que elegant i era adient per a llocs de pas o seients d’ús en temporada de calor. També la fusta de caoba utilitzada es pot considerar com la fusta reina d’aquets tipus de cadiratge isabelí. La cadira baixa o de dona apareix a les sales benestants del segle XVIII, quan la dona comença a seure en cadira com els homes, tot deixant l’estrada de segles anteriors. Així, als cadiratges tenien cadires altes per als homes i baixes per a les dones. Aquestes es reunien normalment als salonets anomenats estrades (que ja no tenien res a veure amb les tarimes d’èpoques anteriors) i seien en aquestes cadires o en banquetes, anomenades a l’època tamborets. Durant el segle XIX aquesta diferència d’alçades entre les cadires d’ús masculí i femení es va abandonant, però encara podem trobar-ne exemples, com ara aquesta parella. Aquest model de cadira de saló i de visita no té res a veure amb les cadires baixes de labor, cuina, molt més senzilles en materials i construcció.