Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
ventall
Datació
primer quart segle XX
Materials i tècniques
fusta / vogit (ennegrides les dues barnilles mestres)
teixit / encolat, pintat a mà
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 260
instrument format per un teixit en forma de semicorona circular muntat sobre unes làmines primes de fusta pintades de color negre mòbils al voltant d'un piu (33 barnilles i dues barnilles mestres), la qual cosa permet desplegar-lo en forma de semicercle o plegar-lo. La tela és de color negre, però a la part central i només a una cara s'hi ha pintat un nen que juga a golf. També, a l'extrem final de les barnilles, hi ha una anella que permet penjar-lo. ESTUDI: l’origen del ventall es perd a l’antiguitat. Des de l’Orient aquest estri de luxe es va estendre a través de les rutes comercials A part dels objectius pràctics, com refrescar-se o espantar les mosques, el ventall esdevé en alguns pobles un objecte més complex, fou utilitzat com a signe de poder, com a mitjà per expressar una ordre, o com a tècnica de comunicació. Quan les Illes Filipines passaren a domini espanyol l’any 1571, es va establir relacions amb la Xina i aquelles rutes van introduir els primers ventalls plegables a Europa. A partir del segle XVII es comencen a construir ventalls amb muntura i país que permeten tractar la decoració com una veritable pintura. De tots els pobles d’Europa on més es va usar el ventall va ser a Espanya. Com a la Xina i al Japó, a Espanya hi havia un ventall per a cada ocasió. El centre productor de ventalls a Espanya ha estat València amb indústries importants dedicades a la fabricació d’aquest instrument.