Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
taula de joc
Datació
segon quart segle XIX
Materials i tècniques
fusta (com a fusta principal)
vellut (per als interiors)
llautó (per a la marqueteria)
marqueteria, embotit
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 246
estructura rectangular sobre quatre potes en estípit i llarg calaix a la cintura amb el frontis decorat amb un rombe de fusta clara amb l’interior de roleus i palmetes en fusta fosca sota un disseny simètric que centra l’ull del pany. El bastidor superior dóna suport al tauler abatent compost per dues posts de fusta massissa amb llistons de testa. Aquest obre per la meitat i gira per deixar a la vista un tapet per jugar circular, entapissat amb feltre verd, en un marc de fusta vist que inclou, en cada un dels angles, uns rombes de llautó embotits. ESTUDI: encara que els jocs de taula són molt antics, és a finals del segle XVII quan es comencen a dissenyar taules especialment pensades per a aquest ús. Sempre plegables per guardar-les després de fer-les servir. Anglaterra i França van liderar els models que van imitar els altres països. Encara que no estava ben vist, el joc formava part de les activitats setmanals de les classes benestants, i en el segle XIX aquest costum es va estendre a altres capes de la població. Aquest model de taula és característic de la producció decimonònica catalana. De mides petites i en els materials de moda a l’època: caoba i marqueteria de fusta clara. La construcció de la taula és bona. El tauler conté un llistó de fusta col·locat en les testes que ha permès que l’estructura del mateix no hagi sofert cap moviment, com sovint passa en aquestes taules. Les quatre cantonades del tauler inclouen un rombe de llautó embotit a la fusta, que s’utilitzava per posar-hi les fitxes de joc amb les quals els jugadors apostaven durant els acostumats jocs de cartes o de daus. El feltre que centra el tauler i forma el tapet per jugar és d’un teixit de llana que en el seu procés d’elaboració no es teixeix, és a dir, que la seva teixidura no consta de l’acostumat entramat, sinó que es tracta d’una mena de conglomerat que s’obté per la unió de fibres de llana o pèl de diferents animals, agrupades en vàries capes mitjançant vapor i pressió. Generalment durant el procés de producció també s’utilitzen colorants per donar-li el color verd de l’acabat o d’altres.