Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
aparador-vitrina
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
noguera / xapat, talla incisa, talla aplicada, tornejat, motllurat (en xapa i en massís com a fusta principal)
pi (per als interiors)
metall / emmotllat (per a panys, escuts de pany, tiradors, frontisses i baldes)
vidre
marbre / motllurat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 184
aparador de dos cossos, l’inferior amb forma d’armari i el superior de vitrina, fet en fusta de noguera. El cos inferior, de planta rectangular, mostra el frontis estructurat en una filera amb dos calaixos i el monjo, el qual els separa, on s’ubica el pany. Els frontis dels calaixos decorats amb baguets en relleu que centren el tirador d’anella. A cada costat, una baguet posada en vertical tanca aquesta filera. Per sota, obre l’armari amb dues fulles. El centre del plafó de cada fulla decorat amb talla aplicada amb una baguet envoltada de quatre ventalls entre elements geomètrics. Unes mitges columnes amb capitell jònic flanquegen les portes i una altra central amaga el tapajuntes. El sòcol motllurat s’alça sobre dues potes de ceba al davant i dues rectes al darrere. L’interior de pi amb un prestatge. El tauler, amb marbre gris i cantell motllurat, acull els muntants tornejats en forma de gerro i un plafó arrambat a la paret que donen suport al cos superior, en forma de vitrina. Aquesta mostra el frontis organitzat amb dues fulles vidrades i arquejades entre mitges columnes de capitell jònic sobre pedestal tallat amb fulles d’acant. L’entaulament amb fris decorat amb una llarga baguet central i mènsules aplicades, cornisa motllurada i galeria superior amb balustres que envolta un coronament amb baguet que es remata amb un petxina i una copa a cada cantonada davantera. L’interior de la vitrina és de noguera amb llistons dentats on reposen els dos prestatges. ESTUDI: a la segona meitat de segle XIX es posa de moda col·locar als menjadors una vitrina alta on guardar les millors peces del servei de taula. Solen ser molt altes i van acompanyades normalment d’un cos inferior tancat. A partir de l’últim quart de segle el marbre del tauler d’aquests mobles, així com de la resta de mobiliari de l’època sol ser de color gris, tot substituint el blanc del període anterior. Aquest aparador-vitrina no forma conjunt amb l’aparador-trinxant que l’acompanya en aquesta mateixa sala menjador. Són peces molt semblants, totes dues construïdes a l’últim quart del segle XIX, que igualment responen al mateix estil alfonsí, però creades independentment l'una de l'altra. La mitja columna tornejada i tallada de la porta dreta s'hauria d'encolar a fi que no s’acabi de malmetre. El tirador de la porta dreta també s'hauria de fixar.