Tornar a inici de pàgina

Museu de Cervera

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu de Cervera
aparador-trinxant
Datació
últim quart segle XIX
Materials i tècniques
fusta (en massís i xapa com a fusta principal)
llautó (per als interiors)
motllurat
emmotllat (per als tiradors, el pany, les frontisses i els escuts del pany)
vogit, talla incisa, talla aplicada, motllurat, tornejat
Lloc d'execució
Catalunya
Lloc de procedència
Cervera
Núm. de registre
MCC 129
estructura de planta rectangular composta per dues parts superposades: una prestatgeria sobre un armari inferior amb quatre potes, les davanteres tornejades. El cos inferior en forma d’armari amb dues portes decorades amb motllures que emmarquen una punta de diamant en relleu envoltada amb talles de ventall. Les portes van flanquejades per pilastres acanalades i mènsules tallades amb sanefa de piastres. A l’alçada de la cintura, els muntants es decoren amb una baguet en vertical que flaqueja dos calaixos amb el frontis decorat amb altres baguets que centren un tirador en forma d’anella amb la subjecció estrellada. En el monjo que separa els dos calaixos es troba el pany que els tanca i que els decora amb un escut en forma de cartel·la mixtilínia. El tauler d’aquest cos, amb marbre gris i cantell motllurat. Sobre el marbre, recolzat a la paret, s’aixeca un plafó vogit que acull dos prestatges superposats sustentats per muntants tornejats. Uns balustres tanquen els prestatges pels costats curts i un seguit de talles i motllures decoren aquest cos que es corona per una cornisa i un arc de mig punt amb una petxina al seu interior entre dues flors de piques. ESTUDI: com s’ha comentat a la fitxa amb núm. de registre 25, l’aparador-trinxant és un moble que té com a funció principal trinxar la carn, per la qual cosa disposa d’un tauler, normalment de marbre, que permet treballar amb espai, però a la vegada disposa de prestatges on poder parar objectes de menjador. En aquest cas es tracta d’un model d’estil alfonsí en concordança amb l’estètica de la resta del menjador. De totes maneres, els mobles no fan exactament conjunt. Si ens hi fixem, la decoració d’aquest aparador amb l’altre, el gran amb vitrina, mostra elements iguals, però no els mateixos i per tant no formen joc. Aquesta idea de combinar motius de moda, però no necessàriament iguals és comú a l’època. L’estil alfonsí repeteix insistentment els mateixos motius decoratius de puntes de diamant, baguets, arcs de mig punt, petxines, pilastres i tornejats amb incisions. Com s’ha comentat en altres ocasions, la font d’inspiració principal està en la producció de mobles d’Alemanya coetània. Les empreses de moble català s’inspiraven en els dissenys publicats per la competència del país germànic per modernitzar els seus mobles. S’ha comentat en els diferents mobles alfonsins trobats a la casa i aquest menjador és un nou exemple d’aquesta manera de fer.