Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
xal
Datació
segona meitat segle XIX
Materials i tècniques
seda / boixets, xantillí, a mà
Núm. de registre
1761
Xal de forma triangular i color negre. Fons de tul amb motius florals i foliacis. Gran medalló central lobulat amb una composició de tres flors a l'interior. Aquest tipus de xal es fa molt popular entre les dones a partir de la segona meitat del segle XIX per influència de l'emperatriu francesa Eugènia de Montijo. Eren xals de forma triangular de grans dimensions realitzats a mà o amb màquines Pushers amb un disseny de caràcter naturalista amb diversos tipos de flors a la part central i l’acabament de la peça amb una banda de cinta amb formes lobulars. Es portaven sobre els vestits i son representatius de la moda romàntica de la segona meitat del segle XIX, la seva popularitat farà que les indústires de punta realitzessin diversos xals de punta mecànica amb dissenys de gran qualitat que s'han conservat fins l'actualitat. Els fons fotogràfics de Carmen Tórtola Valencia que es troba l'Institut del Teatre de Barcelona la mostren probablement en una sessió fotogràfica lluïnt el xal que es conserva al Museu d'Arenys de Mar.