Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
escultura
Autoria
Estatuaria M. Mata
Datació
últim quart segle XIX primer quart segle XX
Materials i tècniques
guix / tallat
pintura / pintura acrílica
pintura / daurat
Lloc de procedència
Olot
Núm. de registre
12116
Altar de guix policromat que representa Crist assegut al tron. De reminiscències barroques, l’escultura es pot considerar Maiestas Domini o Pantocràtor, segons la terminologia romana o grega, o també Salvator Mundi. De fet, no es pot afirmar amb certesa ja que els atributs que els diferencien és un llibre en el cas de Maiestas Domini o un globus imperial a la mà esquerra en el cas de Salvator Mundi i a l'obra actual aquest atribut no es troba. A l'obra s'observa la figura masculina de Crist, com a un home adult però jove, amb els cabells i la barba bruna i els ulls foscos. Vesteix una túnica blanca amb una capa vermella decorada amb una cinta daurada que forma unes ondulacions al perímetre de la mateixa. A la zona del pit de la túnica, al centre, hi ha una decoració poc llegible amb daurats i policromats, i la mateixa túnica està subjectada per un cordill a l'altura de la cintura. El Crist va descalç, du una aurèola i fa el gest amb la mà dreta de beneir el món, i amb l'esquerra fa una forma de cassola per la qual s'entén que duia un globus imperial i no pas un llibre, identificant-lo així com a Salvator Mundi. Als peus del Crist, a un costat, hi ha un coixí amb una corona a sobre. El tron és força ric en decoracions: A la zona superior i veiem mitja petxina al bell mig, que enllaça amb el respatller a partir d'un petit medalló. A banda i banda del tron hi trobem diverses fulles d'acant com a elements decoratius. El respatller del tron està policromat en vermell com si fos un entapissat de vellut, amb diverses línies daurades creant una sensació de divinitat. També hi ha diverses fulles d'acant i altres elements geomètrics daurats als posabraços i les potes del tron tenen una aparença de columnes acanalades. Finalment tant el tron com el Crist estan ubicats en un altar que simula el marbre amb una estora. Té una inscripció amb un adhesiu que indica "Estatuaria M. Mata Olot" que procedeix de la prestigiosa escola de sants de guix d'Olot.