Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
plantilla
Autoria
Castells i Simon, Marià
Casa Castells
Datació
1923
Materials i tècniques
cartó / punxó, picat
cartó / llapis, dibuix
cartó / tinta, pluma
Lloc de procedència
Arenys de Mar
Núm. de registre
12068.3
Matriu d'un llençol de ret-fi català o punta d'Arenys amb motius florals, vegetals, orgànics i unes cares femenines. El motiu que més destaca són els rostres andrògens que porten una corona o capell de fantasia, és a dir, no concret, que recorda a unes formes florals, molt orgàniques. Per sota la barbeta també forma un dibuix com un coll que fa de perímetre de tota la cara, semblant més a un follet o una ninfa que una persona corrent. A aquest motiu, realitzat amb punt sencert o teixit, trenats, mig punt i torçal, l'acompanya un fons de filiigrana emmarcada per fulles d'acant. A més també veiem unes altres fulles d'acant, de mesures més reduïdes, que en el seu interior formen un ventall d'empuntillats i trenats en xarxa i ullets. A la part superior hi trobem diverses flors i trèvols de quatre fulles de punt sencer o teixits entrellaçats per trenats i coronats per empuntillats, propi del ret-fi. Entre els motius dels rostres humans, hi ha una mena de flor de lis composada per diverses fulles d'acant de punt sencer o teixit que representa que estan lligades per 5 abaloris rodons de teixit o punt sencer. La part inferior de la flor de lis està formada per un fons de trenats i empuntillats composant una xarxa emmarcada per fulles d'acant de teixit. La resta de la flor està feta sobre un fons de tul i la part superior sobre un fons de filigrana. A la part més superior hi podem veure tres llunes, una més grossa que l'altra, de punt sencer o teixit. El disseny, de reminiscències modernistes, està realitzat a tinta vermella i punxó. El dibuix correspon a un fragment del llençol, fet que provoca que un dels rostres estigui partit per la meitat. Aquesta matriu és un fragment del què sembla la franja llarga, un costat del llençol. La matriu està realitzada amb cartró blanc i hi podem observar el número "340" corresponent a la col·lecció de la Casa Castells, escrit en grafit. Al revers no hi trobem cap inscripció.