Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
plantilla
Autoria
Castells i Simon, Marià
Casa Castells
Datació
26/04/1923
Materials i tècniques
cartó / punxó, picat
cartó / llapis, dibuix
cartó / tinta, pluma
Lloc de procedència
Arenys de Mar
Núm. de registre
12068.2
Matriu d'un llençol de ret-fi català o punta d'Arenys amb motius florals, vegetals, orgànics i unes cares femenines. El motiu que més destaca són els rostres andrògens que porten una corona o capell de fantasia, és a dir, no concret, que recorda a unes formes florals, molt orgàniques. Per sota la barbeta també forma un dibuix com un coll que fa de perímetre de tota la cara, semblant més a un follet o una ninfa que una persona corrent. A aquest motiu, realitzat amb punt sencert o teixit, trenats, mig punt i torçal, l'acompanya un fons de filiigrana emmarcada per fulles d'acant. A més també veiem unes altres fulles d'acant, de mesures més reduïdes, que en el seu interior formen un ventall d'empuntillats i trenats en xarxa i ullets. A la part superior hi trobem diverses flors i trèvols de quatre fulles de punt sencer o teixits entrellaçats per trenats i coronats per empuntillats, propi del ret-fi. Entre els motius dels rostres humans, hi ha una mena de flor de lis composada per diverses fulles d'acant de punt sencer o teixit que representa que estan lligades per 5 abaloris rodons de teixit o punt sencer. La part inferior de la flor de lis està formada per un fons de trenats i empuntillats composant una xarxa emmarcada per fulles d'acant de teixit. La resta de la flor està feta sobre un fons de tul i la part superior sobre un fons de filigrana. A la part més superior hi podem veure tres llunes, una més grossa que l'altra, de punt sencer o teixit. El disseny, de reminiscències modernistes, està realitzat a tinta negra i vermella i punxó. El dibuix correspon a un fragment del llençol, el què sembla la franja més llarga, per tant un costat. La matriu està realitzada amb cartró blanc i hi podem observar el número "340" corresponent a la col·lecció de la Casa Castells, escrit en tinta negre i també la identificació del què és el disseny "Sabana". Al revers hi trobem la inscripció del nom de l'autor del disseny; "+ Mariano Castells y Simon", escrit en tinta negra, així com el seu monograma i la data de creació "26 Abril 1923".