Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
plantilla
Autoria
Castells i Simon, Marià
Casa Castells
Datació
1915
Materials i tècniques
cartó / punxó, picat
cartó / llapis, dibuix
cartó / tinta, pluma
Lloc de procedència
Arenys de Mar
Núm. de registre
12055.2
Matriu d'un disseny per una alba de ret-fi català o punta d'Arenys. El disseny està partit en diversos fragments que composen la col·lecció de matrius. Trobem motius florals i vegetals de diverses tipologies que són els elements principals de l'alba. A més, també hi ha unes línies corbes teixides que enllacen alguns motius i en altres els emmarquen. El fons és generalment de tul tot i que també hi trobem un fons de filigrana. Observem també punts d'esperit que creen una sensació de pes en el fons de tul tant lleuger o vaporós. Destacar també una tira d'ullets ubicada al centre d'una de les tires de teixit que dibuixa unes onades de forma sinuosa. Finalment destacar els motius vegetals i florals que trobem al cap del disseny, de punt de teixit o punt sencer i que dibuixen una ondulació que forma el perímetre de la peça. El disseny, de reminiscències modernistes, està realitzat a grafit, tinta negra, tinta vermella i punxó. El dibuix correspon a un element rectangular que recorda a una columna o pinacle rematat a dalt per un ramatge de flors i fulles (algunes de mig punt). El treball ha estat realitzat verticalment. La matriu està realitzada amb cartró blanc i hi podem observar el número "97.3" corresponent a la col·lecció de la Casa Castells, escrit en grafit, al revers del suport. També hi podem trobar un número 7 escrit en grafit, en aquest cas a l'anvers del suport. No trobem les dades d'autor i data de creació però es coneix que és un disseny de Marià Castells Simon i l'atribuïm al 1915, any de creació de l'alba, per tant, inicis del segle XX.