Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
volant
Datació
primera meitat segle XIX
Materials i tècniques
cotó / boixets, binche, a mà
Lloc de procedència
Barcelona
Núm. de registre
11617
Volant de cotó blanc de punta de Binche. El volant és irregular amb un tall triangular en un extrem, podria ser que la peça estigués tallada per a ser aplicada a un coll o bé perquè el fragment tallat es trobava en mal estat de conservació. A la banda inferior, disseny d’una dama amb una faldilla ampla que podria ser tipus crinolina i amb un barret al cap. Aquest motiu de la dama es va repetint al llarg de la peça i rep el nom de “Madame de Pompadour”. La resta del voltant presenta un fons característic de la punta de Binche amb les característiques malles de punt de París, el punt de neu, els punts d’esperit i altres motius de punt sencer com formes de volutes. Aquest disseny de “Madame de Pompadour” amb diversos fons és molt conegut entre les puntaires de Bèlgica i especialment de Bruges. El fet que es tracti d’una punta amb un disseny específic i complicat, que requereix uns coneixements tècnics, fa pensar que s’aplicava en peces amb finalitats comercials. Com diu Anne-Marie Vebeke-Billet, historiadora de la punta belga, es tracta d’una punta que tenia un cost molt elevat.