Tornar a inici de pàgina

Museu d'Arenys de Mar

endavant

enrrere

Tancar

#museuobert

Sobre el projecte

Museuobert.cat és un portal de difusió de col·leccions, que neix amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials.

Davant la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment i el confinament de la ciutadana a casa. Moltes indústries i sectors s’han vist afectats, entre ells el de la cultura, i calen eines per evitar una aturada completa.

La iniciativa neix impulsada per les empreses Nubilum i Coeli, amb l’objectiu d’afrontar el temps de confinament que estem vivint i la necessitat de mantenir oberts els museus que han hagut de tancar les seves portes físiques.

El portal és una eina, que hem posat a disposició del museus, per difondre les seves col·leccions de forma ràpida i senzilla. Cadascun d’ells ha escollit la informació que vol mostrar: una imatge amb una breu descripció de l'objecte (cartel·la) tal com si estigués exposada en una de les seves sales. En l’actual situació ha primat l’agilitat per sobre de l'exhaustivitat.

#museuobert convida a perdre's per les col·leccions dels museus i a compartir les troballes a les xarxes socials, un dels canals de comunicació més potents en aquests moments de quarantena.

Coeli és una solució al núvol per difondre, documentar i gestionar les col·leccions patrimonials de forma àgil i intuïtiva.

Nubilum Té com a missió integrar el coneixement, preservar-lo i fer-lo accessible.

Edittio Crea i dissenya interfícies gràfiques interatives per a entorns de cultura

Juntes, amb la implicació de tot l’equip del projecte han posat en marxa aquesta iniciativa.


Ets un museu o institució cultural i vols difondre el teu patrimoni online? Suma't a la iniciativa.

N.B. El projecte s’ha posat en funcionament en dues setmanes i és probable que tingui algunes mancances o limitacions que esperem que es minimitzin amb el temps. Per qualsevol proposta o suggeriment poden contactar a info@museuobert.cat.

Nota legal

Tancar

#museuobert

Credits

Museu d'Arenys de Mar
Rosa gòtica
rajola de mostra
Datació
segle XV
Materials i tècniques
argila ferruginosa / per premuda, cuita oxidant, estergit, mà alçada
esmalt
Lloc d'execució
Manises
Lloc de procedència
Manises
Núm. de registre
2836
Conjunt de 4 rajoles quadrades, de motiu tancat, emmarcades en un marc de fusta quadrangular. Decorades en blau -òxid de cobalt- amb una flor quatrilobulada central, decorada amb quatre cercles a l'interior, i envoltada per un marc fet a partir de ratlles inclinades blaves. El fet de ser pintades manualment fa que cada rajola presenti petites variacions en determinats motius per la qual cosa no n'hi ha cap d'idèntica. Recuperades per Josep Ma. Pons Guri de diferents procedències. Al Museu d'Esplugues hi ha també un bon nombre d'exemplars de la mateixa rajola per la qual cosa es podria haver produït un intercanvi entre Pons i Salvador Miquel. Aquesta rajola procedeix de Manises caracteritzada pels reflexos daurats i blaus que s'imposà en tot Europa fins finals del segle XVI, sent coneguda amb els noms de "obra de València" o "de Mallorca", per l'origen dels navegants que comerciaven amb ella. Després de cobrir les necessitats de la corona aragonesa, la ceràmica s'exportaba a França, Itàlia, i sobretot, a Nàpols, on Alfons el Magnànim volgué crear una cort brillant i luxosa. En ser un gran consumidor de ceràmica de Paterna i Manises, farà de Nàpols un acusat centre d'influència per a la resta de les corts italianes. Calixt III i Alexandre VI demanaren continuament a València peces i taulells per a les sales del Vaticà. L'exportació es va estendre també a Sicília, Venècia, Turquia i Xipre, i fins i tot a Flandes i els països del Bàltic. Podeu trobar exemples similars al Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí.